دوشنبه ۱۴۰۰/۰۶/۱۵

گزارش پیام شهر از وقوع سیل در مناطق آوج والموت؛

آسمان مقصرنیست

پدیده تغییر اقلیم و گرم‌ شدن زمین بر بسیاری از جنبه‌های زندگی بشر تاثیر خواهد گذاشت. امروزه مشاهده می‌شود درهر گوشه‌ای از جهان پدیده‌های آب و هوایی نظیر سیل، خشکسالی و طوفان‌ها افزایش یافته و به صورت تهدیدی روزمره در تولید و ذخیره مواد غذایی، منابع آب و سلامتی درآمده و همچنین سبب تحولات اقتصادی منفی و مشکلات اجتماعی شده است. دراین میان پدیده وقوع سیل در مناطق مختلف کشور که هوا گرم است و انتظاری از بارش باران نیست در ابتدای مردادماه امسال در بخشهای آوج و الموت استان قزوین منجر به وقوع خسارتهای زیادی شد. بارش بیش از 45 میلیمتر باران در مدت زمانی کمتر از40 دقیقه بی سابقه بود و این سیلاب در واقع یک دوره بازگشت حدود 10 هزار ساله داشت که کسی آن را پیش بینی نمی کرد؛ به طوری که گفته می شود این سیلاب حجم زیادی از خاک و رسوبات را به همراه داشت و موجب شکسته شدن بند آبخیزداری و تخلیه ناگهانی رسوبات شد و خسارت زیادی وارد کرده است از طرف دیگر شدت بارش ها در یک فصل نامناسب زیاد بود و به دلیل فقر پوشش گیاهی منطقه نتوانست سیلاب را مانع شود و خسارت سنگینی به باغات آوج و رودبار الموت شرقی و غربی وارد شد سیل همچنین باعث تخریب منزل مسکونی، راه و تاسیاست آب و کاز و برق و زمینهای کشاورزی و باغات دراین بخش ها شد.

لزوم جلوگیری از ساخت و سازهای غیرمجاز در بستر رودخانه  

اما هدایت اله جمالی پوراستاندار قزوین می گوید: تصمیمات و آمادگی ما با تجربه سیلاب‌های گذشته در قزوین هماهنگ بود؛ اما این سیلاب غافلگیرانه تر از آنچه بود که تصور می کردیم؛ ولی توانستیم وضعیت را مدیریت کنیم.

وی بیان می کند: همه مدیران استان از مدیرکل مدیریت بحران، بخشداران و مدیران آب، برق، گاز، هلال احمر، آتش نشانی و اورژانس و سایر نهادها از اولین ساعات حادثه سیل پای کار بودند و هستند.

استاندار قزوین تاکید می کند: مدیران دستگاههای اجرایی ۱۵ درصد اعتبارات خود را به مدیریت بحران اختصاص دهند و از اعتبارات در اختیار هم استفاده کنند که بعدا با کمک برنامه ریزی جابه‌جا می کنیم.

وی اما به نکته مهمی اشاره می کند و می گوید: جلوگیری از ساخت‌وسازهای غیرمجاز در بستر و حریم رودخانه بسیار مهم است؛ چراکه دلیل ایجاد خسارتهای مالی و جانی در سیل روستای شهید آباد آوج، این موضوع بود.

به گفته وی این ساخت‌ وسازهای غیرقانونی از 80 سال قبل در منطقه انجام شده بود که با توجه به خروش سیل شدید همگی از جا کنده شدند و برخی از ساکنان این ساخت ‌وسازها در جریان سیل غرق شدند.

جمالی‌پور تصریح می‌کند: باید بخشنامه‌ها و مقررات سخت‌گیرانه‌تری را برای مقابله با این گونه‌ها ساخت‌وسازها اتخاذ کرد و جلوی ساخت هر گونه خانه، ویلا و بنایی را در حاشیه و حریم رودخانه‌ها گرفت. در ضمن همه باید از وقوع این سیلاب درس عبرت بگیریم و برای روزآمدسازی تجهیزات و امکاناتمان در زمینه مقابله با سیل و کاهش خسارت‌های آن تلاش کنیم.

از ابتدای وقوع سیل همه دستگاهها پای کار بودند

مهدی خانی مدیر کل بحران استانداری قزوین نیز درگفت‌وگو با "پیام شهر" با بیان اینکه به طور مستمر درحال بازدیدهای میدانی از مناطق سیل زده آوج و الموت هستیم می گوید: سیل در شهرستان آوج که متاسفانه منجر به کشته شدن سه نفر و مفقود شدن ۲ تن دیگر شد، نشان داد حتی در گرم ترین روزهای سال نیز احتمال وقوع سیل وجود دارد و باید همواره نسبت به وقوع حوادث غیرمترقبه آمادگی داشت.

وی در پاسخ به این سوال که برخی افراد از عملکرد دیرهنگام مدیریت بحران استان در سیل اخیر انتفاد دارند، می گوید: همه مدیران استان از جمله مدیریت بحران، بخشداران و مدیران آب، برق، گاز، هلال احمر، آتش نشانی و اورژانس و سایر نهادها از اولین ساعات حادثه سیل پای کار بودند و هستند. درمجموع مدیریت بحران استان به عنوان هماهنگ کننده دستگاهها پای کار بود.

وی تصریح می‌کند: این گونه افراد شناختی از بحران ندارند؛ بنابراین  مدیریت  بحران در زمان وقوع سیل پای کار بود و درحال حاضر نیز در برنامه ها و بازدیدهای میدانی درحال ارزیابی اقدامات هستیم.

مهدی خانی درادامه درخصوص میزان خسارت برآورد شده از وقوع سیل در مناطق آوج و الموت می افزاید: تاکنون با برآروردهای اولیه،500 میلیارد تومان خسارت وارد شده که بیشترین آنها در بخش کشاورزی بوده است.

وی ادامه می‌دهد: یکصد میلیارد تومان در بخش راه، ،20 میلیارد تومان در بخش برق و تاسیسات آن،17 میلیارد تومان در بخش آب و 7 میلیارد تومان نیز در بخش گاز خسارت ارزیابی شده است.

این مسئول تاکید می کند: خسارتها به نهادها و دستگاههای مربوطه درتهران اعلام شده که درصورت ابلاغ اعتبارات تخصیص می یابد.

اما مهدی خانی درادامه درخصوص هشدارهای هواشناسی در مورد احتمال وقوع سیل می گوید: پیش بینی ها براساس باد شدید لحظه ای و بارش شدید باران لحظه ای عنوان شده بود و گزارش هشدار زرد برای آمادگی استان از سوی هواشناسی اعلام شده بود.

وی تصریح می‌کند: براساس هشدار زرد هواشناسی، هشدارها به مناطق و شهرداری‌ها اعلام شد و آمادگی ذهنی هم برای وقوع سیل وجود داشت.

مدیرکل بحران استان قزوین در خصوص وضعیت تخریب منازل مسکونی در مناطق سیل زده آوج و الموت می گوید: حدود 130 واحد مسکونی  دراثر سیل درمناطق آوج و الموت دچار خسارت  شده اند؛ اما تخریب صد درصدی نداشته ایم.

البته به گفته مدیرکل بنیاد مسکن  انقلاب اسلامی استان قزوین، سیل اخیر به ۱۲۴ واحد مسکونی در آوج و رودبار الموت قزوین خسارت وارد آورده  و از این تعداد واحد مسکونی آسیب دیده، هفت واحد در روستاهای شهیدآباد، وروق و پروان به طور کلی آسیب دیده و نیاز به بازسازی دارند.

اصغر گونجی ادامه می‌دهد: همچنین از مجموع ۱۱۷ واحد مسکونی روستایی آسیب دیده دیگر، لوازم مسکونی ۷۳ واحد نیز دچار خسارت شده که از این تعداد، ۳۲ واحد در شهرستان آوج و و مابقی مربوط به روستاهای رودبار الموت شرقی و غربی بوده است.

این مسئول حوزه روستایی با اشاره به خسارت و ایمن سازی های وارده سیل به ابنیه فنی، خاطرنشان می‌کند: در این حوزه نیز برای روستاهای آوج به میزان ۵۰۰ میلیارد ریال و رودبار الموت شرقی هم ۲۵۰ میلیارد ریال جهت ایمن سازی و روسازی ابنیه های فنی برآورد اعتبار شده است

هشدارهای هواشناسی

مریم بهروزی، کارشناس هواشناسی استان قزوین درگفت‌وگو با"پیام شهر" با توجه به آماربارندگی در آوج و الموت درزمان وقوع سیل می گوید: در الموت 4/10 میلیمتر و در آوج 33 میلیمتر بارش به ثبت رسیده است.

وی ادامه می‌دهد: این بارش‌های لحظه‌ای باران گذرموج است که نقطه ای ومنطقه ای  است و این گذر موج هم درفصل تابستان و هم درفصل بهار وجود دارد و ربطی به تغییرات اقلیمی ندارد.

بهروزی در خصوص اعلام هشدار به مدیریت بحران استان اشاره می کند و می افزاید: دو هشدار پی درپی و تماس تلفنی و پیامک به مدیریت بحران استان درخصوص بالاآمدن آب رودخانه ها وبارش باران و سیلاب اعلام شده بود.

بهروزی درادامه خاطرنشان می‌کند: نقشه های هواشناسی و پیش بینی ها نقشه های بزرگ مقیاسی هستند که البته بارش های به این شکل را نشان نمی دادند؛ اما بنابر پیش بینی ها و مخصوصا اینکه دراین ایام سال گذر امواج را داریم پیش بینی شد که حجم عظیمی از آب را داشته باشیم.

 وی تاکید می‌کند: آب در مسیر رودخانه و مسیل ها بوده است که این نشان می‌دهد که خانه‌سازی‌های غیرفنی و در بستر رودخانه و ایجاد زمینهای کشاورزی  در مکان های نامناسب وغیرفنی باعث شده تا خسارتهای زیادی را متحمل شویم.

به گفته بهروزی بارش ها و باران مقصراین ماجرا نیست؛ چراکه ما انسانها با دستکاری طبیعت باعث ایجاد خسارت می شویم.

 

 تذکر نمایندگان قزوین برای رسیدگی به سیل زدگان آوج و الموت

روح اله عباسپورنماینده مردم بویین زهرا در مجلس شورای اسلامی نیز خواستار رسیدگی به وضعیت سیل زدگان منطقه الموت قزوین شد.

 روح اله عباسپور در تذکری شفاهی در جریان جلسه علنی مجلس، بیان کرد: سیل اخیر شهرستان الموت قزوین روستاهای این منطقه را در برگرفت و پنج نفر جان خود را از دست دادند، لازم است که برای حل مشکلات مردم اقدام عاجلی صورت بگیرد؛ زیرا کشاورزان و سایر مردم آسیب بسیاری دیدند.

سیاهکلی مرادی نماینده مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی نیز خواستار رسیدگی رییس جمهور برای جبران خسارت سیل شده است.

لطف اله سیاهکلی مرادی نماینده مردم قزوین در مجلس در تذکر شفاهی گفت:  سیل خانمان‌سوز در منطقه الموت و آوج  موجب شد تعدادی از هموطنان جان خود را از دست بدهند و خرابی زیادی به بار آورد، اما متاسافانه به این موضوع کمتر پرداخته شده است، مردم این مناطق بدون پشتوانه مانده اند و مشکلات آنها برطرف نشده است، رییس جمهور دستور ویژه ای جهت حل مشکلات مردم متدین این مناطق و جبران خسارت دیدگان ناشی از این سیل صادر کند.

سیل یکی از بلاهای طبیعی محسوب می‌شود و در برخی کشورهای جهان وقوع سیل بیش از دیگر نقاط جهان است. کشورو استان ما نیز از این امر مستثنی نیست. نکته مهم این است که چگونه این موضوع مدیریت شود تا درآینده دیگر شاهد اثرات تخریبی این بلای طبیعی نباشیم البته شاید دیگر طبیعی نباشد؛ چراکه دستکاری انسانها در طبیعت و از بین بردن پوشش گیاهی و درختان و ساخت و سازهای غیرمجاز خود دلیلی آشکار بر وقوع سیل است و باید برنامه ریزان و مدیران درهر سطوحی عوامل ایجاد سیل را شناسایی کرده و در ادامه هم باعث کاهش این بلا ازسطح مناطق شوند.

 

تصاویر مرتبط