دوشنبه ۱۳۹۹/۰۳/۱۲

نگاهی به وضعیت شیوع تالاسمی در قزوین؛

116 زوج تالاسمی مینور در شهرستان قزوین شناسایی شدند

شاید شما هم در میان اطرافیان یا عزیزانتان افراد مبتلا به تالاسمی داشته باشید؛ یک اختلال خونی ارثی که در آن، تعداد هموگلوبین‌ها و گلبول های قرمز کمتر از حد طبیعی است. این بیماری به گفته یک پزشک قزوینی؛ از والدین ناقل سالم به فرزندان منتقل می شود، شیوع بالایی دارد و به ویژه شیوع آن در کمربند فرضی نواحی مدیترانه و جنوب شرقی آسیا مشهود است که ایران هم روی این کمربندی قرار گرفته و تالاسمی در استانهای شمالی کشور ما شیوع بیشتری دارد. طبق گفته‌های آمنه یونسی، علائم این بیماری از 6 ماهگی آغاز شده و به تدریج، کم خونی، رنگ پریدگی، ضعف و بیقراری، بی اشتهایی، کاهش وزن گیری، بزرگی کبد و طحال ایجاد می شود که در نتیجه این مشکلات، استخوان ها برای جبران کم خونی شروع به خون سازی می کنند و رشد استخوان ها در این مرحله از بیماری غیر طبیعی می شود.

یونسی گفت: اگر هر دو والدین ناقل ژن های معیوب باشند 25 درصد از کودکانشان می توانند دچار بتاتالاسمی ماژور شوند که در آن، فرد دچار کم خونی خواهد شد.

او اضافه کرد: در این کودکان در پایان سال اول باید برای جبران خون، هر 30 تا 45 روز از تزریق خون استفاده کرد که در نتیجه این تزریقات، بیمار کم کم دچار عارضه تجمع آهن در بدن می شود و باید از داروی دسفرال استفاده کند تا آهن اضافی خون به حد طبیعی برگردد.

اما برنامه غربالگری تالاسمی از سال 76 برای آن دسته از زوج‌هایی که به منظور آزمایش ازدواج مراجعه می‌کردند آغاز شد.

به گفته کارشناس ژنتیک مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین؛ از سال 76 همزمان با آغاز اجرای طرح الزام آزمایش تشخیصی برای همه زوج‌ها، تعداد 116 زوج تالاسمی مینور در شهرستان قزوین شناسایی شده‌اند و اقدامات مراقبتی برای آنها صورت گرفته است.

لیلا آشوری گفت: بررسی تمام زوج‌های متقاضی ازدواج از نظر تالاسمی با انجام یک آزمایش خون ساده در این مرکز انجام می‌شود؛ به طوری که این زوج‌های هر ماه تحت مراقبت قرار می گیرند و پیش از هفته دهم بارداری به کلینیک مشاوره ژنتیک مرکز بهداشت ارجاع می شوند تا پس از بررسی جنین، در صورت ابتلای آن به تالاسمی ماژور بتوان با مجوز قانونی مانع تولد جنین شد.

طبق گفته او؛ احتمال تولد نوزاد ماژور در هر بارداری ا 25 درصد، مینور 50 درصد و نوزاد سالم نیز 25 درصد است.

اما مبتلایان به این بیماری از هزینه‌های چشمگیر بیماری تالاسمی گلایه‌مند هستند؛ به ویژه که به دلیل مشکلات جسمانی امکان اشتغال ثابت ندارند و این امر بر معیشت آنان هم اثر می‌گذارد که چنین شرایطی حمایت بیشتر نهادها را می‌طلبد.

تصاویر مرتبط