پنجشنبه ۱۴۰۰/۰۳/۱۳

نگاهی به مشکلات ناحیه شهری مهرگان؛

مسکن مهر؛ طرحی شکست خورده یا موفق

طرح مسکن مهر به عنوان بزرگ ترین طرح مسکن پس از انقلاب اسلامی، در دولت نهم پا به عرصه وجود گذاشت؛ طرحی که علی رغم تمام ایرادات درست یا نادرست وارد به آن در سطوح مختلف، یک اقدام جدی کلان وعزم ملی برای خانه دار کردن قشر ضعیف و آسیب پذیر جامعه به شمار می رفت و رییس جمهور وقت نیز بارها از آن به عنوان طرحی بسیار موفق یاد کرد و معتقد بود که با این شیوه ساخت مسکن مهر، تا پایان دولتش، مشکل مسکن در ایران ریشه کن می‌شود که البته چندان دستیابی به این خواسته امکان پذیر نشد و باوجود اینکه سال ها می گذرد، همچنان مشکلات مربوط به مسکن باقی است. در این بین و با وجود تحویل بخش اعظمی از واحدهای طرح مسکن مهر به مردم، اما همچنان انتقاداتی در خصوص آن مطرح می شود که به گفته آگاهان امر، از آن به عنوان طرحی ناکارآمد و شکست‌خورده یاد می کنند؛ گو اینکه علی‌رغم نقدهای وارده به آن، طرحی کاملاً شکست خورده نیست کما اینکه به اعتقاد برخی از کارشناسان حوزه مسکن، این طرح توانسته قبل از اینکه مردم، به ویژه اقشار آسیب پذیر جامعه، تورم چند رقمی را در این بخش تجربه کنند، آنها را صاحبخانه کند. این طرح در قزوین نیز با احداث پنج هزار و 658 واحد عملیاتی شد و استاندار وقت نیز زمان افتتاح این طرح در حومه شهر محمدیه، اعلام کرد مهرگان در آینده نزدیک به یکی از بهترین مناطق مسکونی استان قزوین تبدیل خواهد شد؛ اما با گذشت چندین سال، این شهرک هنوز فاصله زیادی با این «آینده نزدیک» وعده شده، دارد، چنانکه معاون عمرانی استانداری قزوین نیز در مصاحبه اخیر خود از مشکلات و نیازهای ناحیه منفصل مهرگان، در حد یک شهر 100 هزار نفری یاد می کند و رفع آن را نیازمند کمک های استانی و ملی می داند.

علی فرخ زاد در این خصوص به خبرنگار ما می‌گوید: با توجه به این که در زمان شروع به ساخت مجموعه مهرگان، امکان احداث و تاسیس یک شهر جدید وجود نداشت و نیاز به اخذ مجوز از مراجع قانونی بود، به همین علت عنوان ناحیه منفصل شهری محمدیه برای این پروژه انتخاب و یک سری محدودیت ها برای این منطقه ایجاد شد و از این بابت اعتبارات کمتری در سطح ملی به آن اختصاص یافت.

این مسئول به ارائه محدود خدمات شهری در این منطقه اشاره می کند و ادامه می دهد: البته در این چند سالی که ساخت این شهرک آغاز شده، خدمات مناسبی در حوزه فضای سبز، خدمات عمومی، آتش نشانی، نیروی انتظامی و درمانگاه به این طرح تزریق شده است؛ گو اینکه اقدامات باقیمانده زیادی هم در این ناحیه وجود دارد که باید انجام شود.

وی همچنین خاطرنشان می کند: با توافقی که اواخر سال گذشته صورت گرفت، اعتباری معادل ۱۵۰ میلیارد تومان از محل فروش زمین های راه و شهرسازی و دولت در اختیار شهرداری محمدیه قرار گرفت تا یک سری اولویت ها از جمله کتابخانه، پارک ملی و مسجد در مهرگان ایجاد شود.

علی فرخ‌زاد می افزاید:  تبدیل وضعیت مهرگان به یک شهر جدید، روالی نیاز دارد که مکاتبات آن با دو وزارتخانه کشور و راه و شهرسازی انجام شده و نیاز به مصوبه هیات دولت است که امیدواریم بتوانیم بخشی از کار را پیش ببریم؛ اما قطعاً صدور مجوز و نهایی برای این شهر جدید ممکن است تا اواخر سال هم طول بکشد.

معاون عمرانی استاندار قزوین در مورد مهم ترین مشکلات شهرک مهرگان توضیح داد: بزرگ ترین مشکلات این شهرک در خدمات زیربنایی شامل احداث پست برق، تصفیه خانه فاضلاب شهرک، خودروی آتش نشانی با نردبان بلند مرتبه و در سطح روبنایی شامل ایجاد پارک های کوچک محلی در منطقه و ایجاد راه دسترسی از مهرگان تا قزوین است.

نبود سیستم مدیریت یکپارچه شهری در مهرگان

مسئول ناحیه شهری مهرگان نیز می‌گوید: این ناحیه، دومین طرح مسکن مهر بزرگ در کل کشور با وسعت تقریبی ۴۷۰ هکتار است، اما متاسفانه یک سری مشکلات و خدمات رسانی ها به شهروندان در این ناحیه با اختلال مواجه است. علاوه بر بلوک های مسکن مهر، اراضی مالکانه هم در داخل بافت شهرک مهرگان وجود دارد که باید به آنها هم انشعابات آب، برق و گاز تعلق بگیرد که البته، شهرک هنوز در کش و قوس رفع مشکلات با شرکت‌های آب، برق، گاز و اداره کل راه و شهرسازی در بحث بدهی‌ها و بستانکاری ها و طلب کاری آنها است.

محمدعلی آذری در پاسخ به این سوال که چرا مهرگان علی رغم وعده های دوره افتتاح مبنی بر تبدیل آن به «بهترین منطقه مسکونی استان» هنوز به ثبات لازم نرسیده است؟ می‌گوید: مهم ترین موضوع، نبود یک سیستم مدیریت یکپارچه شهری در ناحیه مهرگان است که باعث شده تا به عنوان زیرمجموعه شهرداری محمدیه دیده شود؛ هرچند تمام تلاش شورای شهر محمدیه و شهرداران محمدیه از زمانی که این شهر تاسیس شده، بر این بوده که به عنوان عضوی از محمدیه به آن رسیدگی شود و اجرای بسیاری از پروژه ها و نگهداری آنها بار مالی بالایی برای شهرداری محمدیه داشته است؛ اما نبود مدیریت یکپارچه در داخل این ناحیه شهری باعث شده است که شهروندان برای هر موضوعی به شهرداری محمدیه رجوع کنند.

وی ادامه می دهد: در جلسه شورای مسکن که به تازگی با حضور استاندار تشکیل شد، مقرر و مصوب شد که مهرگان به عنوان ناحیه شهری منفصل یا یک شهر جداگانه از محمدیه منفک شود که در آن صورت چون یک مدیریت واحد در این شهر از نظر بحث شهرداری به وجود می‌آید، حل بسیاری از مشکلات سرعت می گیرد.

نماینده شهری مهرگان تصریح می‌کند: موضوع دیگر عدم وجود اداره های خدمات رسان در این ناحیه شهری است؛ به غیر از شهرداری، تنها اداره ای که در مهرگان یک مسئول دارد، اداره آب است که آن هم فقط بحث مشترکین را پیگیری می‌کند.

آذری ادامه می دهد: با توجه به این که هم اکنون مهرگان بیشتر از ۵۰ هزار نفر جمعیت دارد و افق دید جمعیت آن ۱۲۰ هزار نفری است، نیاز است تا سایر ادارات خدمات رسان همچون؛ مخابرات، برق، گاز و غیره هم در این ناحیه نمایندگی داشته باشند.

این مسئول شهری ادامه می دهد: یکی دیگر از مشکلات مهم مهرگان، کمبود اعتبارات و پروژه های تعریف شده برای حجم زیادی از مردم است که در آنجا متمرکز شده‌اند که با توجه به رایزنی هایی که توسط شهردار محمدیه و مدیر کل راه و شهرسازی انجام گرفت، دریافت یک سری اعتبارات بود که نقطه عطفی در بودجه امسال مهرگان بعد از چندین سال است.

 وی اضافه می کند: موضوع بعدی که مانع تحقق این شده است تا مهرگان به یکی از بهترین نواحی شهری تبدیل شود، این است که متاسفانه توزیع خدمات و جای گذاری خدمت در مهرگان در حد نیاز  شهروندان نیست؛ مثلاً وجود بسیار زیاد مشاورین املاک و کمبود اصناف خدمتگزار و خدمات رسان به مردم، مشکلات زیادی را به وجود آورده است.

مسئول ناحیه شهری مهرگان، پدیده تخریب گرایی را یکی دیگر از مشکلات مطرح مهرگان می داند و اضافه می کند: باید بدانیم وقتی که به مشکلات مردم رسیدگی نشود و آنها به این نتیجه برسند که باید با زور مطالبات خود را پیگیری کنند، پدیده تخریب گرایی یا وندالیسم شکل می گیرد و ضمن هزینه‌های اجرایی یک پروژه، در بحث نگهداری پروژه ها  هم مشکلاتی به وجود می آید. تخریب موضوعی است که ما هم اکنون در مهرگان از سوی یک عده با آن  برخورد کردیم. شایان ذکر است که مهرگان توزیع عادلانه خدمات ندارد و مردم ناراحت این موضوع هم هستند. توزیع عادلانه خدمات فقط در صورتی خواهد بود که این ناحیه دارای مدیریت مجزا با اختیارات کامل باشد. من هم به عنوان مسئول این ناحیه شهری اختیارات بالایی ندارم و در خیلی از موضوعات ممکن است یک سری از امور دچار تداخل کاری شود، اما ایجاد یک شهرداری مجزا در یک ناحیه منفصل بسیاری از مشکلات را حل می کند.

مسئول ناحیه شهری مهرگان در پایان اظهار امیدواری می‌کند که با پیگیری استاندار و نمایندگان استان در مجلس، مهرگان دارای یک مدیریت واحد شود.

اکنون اهالی مجتمع مهرگان چه بومی و چه مهاجر، از بی مهری‌ها خسته‌اند و پس از سال ها انتظار برای خانه دار شدن، باید دوباره سال ها در انتظار باشند تا به امکانات مطلوب شهری، امنیتی، فرهنگی، رفاهی، ورزشی، آموزشی و غیره برسند.

تصاویر مرتبط