پیام شهر، وضعیت آلودگی هوای قزوین را بررسی میکند؛
مهمان ناخوانده
آلودگی هوا در نیمه دوم هر سال مهمان کلان شهرها و شهرهای صنعتی کشور از جمله قزوین می شود، کافی است چندروز در پاییز و زمستان باران نبارد تا خبرآلودگی هوا به سرتیتر خبرهای رسانه ها تبدیل شود. اما واقعا مقصران آلودگی هوا چه چیزهایی هستند؟ درتهران و برخی کلانشهرهای کشور متهم ردیف اول، سوخت بی کیفیت و خودروهای غیراستاندارد اعلام می شود و این در شرایطی است که خسارت آلودگی هوا ۷ میلیارد دلار در سال بوده و 6/2میلیارد دلار آن مختص شهر تهران است. باید گفت؛آلودگی هوا درد بیدرمان این روزهای کلانشهرها شده و در شرایطی که شیوع کرونا را هم داریم، آلودگی هوا هم به یک بحرانی تبدیل شده که مشخص نیست تا چه زمانی می تواند ادامه داشته باشد. کارشناسان در خصوص آلودگی هوا در مناطق مختلف کشورعلل و عوامل گوناگونی را مطرح میکنند، از جمله اینکه بسیاری از آنها توسعه شهرها، تراکم جمعیت و منابع متحرک دودزا همچون خودروها، موتورسیکلت و اتوبوسهای شهری که عمدتا مصرف سوخت آنها فسیلی است را اصلیترین دلیل بروز آلودگی هوای کلانشهرها میدانند. البته دراستان قزوین نیز به عنوان یک شهر صنعتی مهم همیشه در فصول سرد سال با موضوع آلودگی هوا روبه رو بوده ایم که این موضوع در شهری مانند آبیک که در سه ضلع مثلث آلودگی کارخانه سیمان آبیک، دشت اله آباد و نیروگاه شهید رجایی محصور شده شدید تر احساس می شود.
ورود قوه قضاییه به مساله آلودگی هوا
موضوع آلودگی هوا به قدری مهم است که قوه قضاییه به عنوان مدعی العموم باید به مساله ورود کند تا جایی که فاطمه محمدبیگی نماینده مردم قزوین و سخنگوی فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی خواستار ورود قوه قضاییه به این مساله درکلان شهرها به خصوص شهرتهران شده است.
وی با اشاره به تشدید آلودگی هوا در برخی از شهرهای کشور گفته است: در حال حاضر شاهد وضعیت بغرنج و اسفناکی در حوزه وضعیت آلودگی هوای تهران و برخی کلانشهرها و شهرهایی از جمله آبیک در استان قزوین هستیم که به واسطه آن مشکلاتی در حوزه زیست- محیطی به وجود آورده و جان هموطنان ما را تهدید می کند. متاسفانه همه ساله شاهد این موضوع هستیم و مردم از آن رنج می برند.
محمدبیگی خاطرنشان کرده است: مجلس شورای اسلامی به صورت جدی موضوع نظارت بر اجرای قانون هوای پاک و احیای آن از سوی دستگاههای مختلف را پیگیری خواهد کرد؛ چرا که آلودگی هوا یک مسأله بینبخشی است و یک دستگاه به تنهایی نمیتواند آن را حل کند.
به گفته وی، یکی از مهمترین دلایل آلودگی هوا، کوتاهی و عمل نکردن دستگاههای مرتبط به وظایفشان است؛ لذا ضرورت دارد دستگاههایی که در زمینه کاهش آلودگی هوا همکاری لازم را نکردهاند به مردم معرفی شوند.
تعیین تکلیف صنایع آلاینده در استان
البته دراین میان وجود صنایع آلاینده دراستان نیز نقش مهمی در آلودگی هوا دارد، تا جایی که فرخزاد معاون عمرانی استاندارقزوین از اداره کل حفاظت محیط زیست استان می خواهد تا تکلیف صنایع آلاینده در استان را مشخص کند.
معاون عمرانی استاندار قزوین می گوید: اداره کل حفاظت محیط زیست باید هر چه زودتر تکلیف صنایع آلاینده محیط زیست را تعیین کند و ضمن شناسایی این صنایع، زمینه را برای انتقال و جابهجایی این صنایع مهیا سازد.
وی با تاکید بر لزوم استفاده از ظرفیت شرکتهای مهندسی بومی برای رفع آلودگی هوا خاطرنشان می کند: در حال حاضر از شرکتهای داخلی استان که توسط سازمان مدیریت و برنامهریزی تایید شدهاند، باید برای ساماندهی آلودگی هوای ناشی از کار این موتورخانهها استفاده شود و در این حوزه نظر سازمان مدیریت و برنامهریزی ملاک عمل است.
فرخزاد همچنین بر ضرورت جدی تلقی شدن معاینه فنی خودروها تاکید می کند و می افزاید: با توجه به کاهش احتمال کم بارندگی در روزهای پیش رو، پلیس راهور باید معاینه فنی خودروهای شخصی و عمومی را جدیتر بگیرد و تمهیدات بیشتری برای مقابله با حرکت خودروهای دودزا بیندیشد.
ثبت 6 روز ناسالم در استان طی سال جاری
اما سیدابراهیم سیدموسوی معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان قزوین درگفتوگوبا"پیام شهر"با بیان اینکه دوعامل طبیعی و مصنوعی منشا آلودگی هوا دراستان هستند، اظهار می دارد:عامل طبیعی آلودگی هوا در استان قزوین کانون گرد وغبار محلی در جنوب شهر آبیک است که در زمان بروز طوفان های گرد وغبار باعث آلودگی هوا در منطقه قزوین می شود.
وی ادامه می دهد: عامل مصنوعی منابع ثابت و سیارمانند واحدهای صنعتی و اماکن مسکونی هستند که درآلودگی هوا نقش دارند.
وی با بیان اینکه مهم ترین عامل آلودگی در شهر آبیک آلودگی وارده از منابع خارج از استان است، تاکید می کند: واحدهای معدنی و صنعتی پیرامون شهر و منابع سیار ازجمله منشا آلودگی در این شهر هستند و درشهر قزوین نیز عمدتا ناشی از منابع سیار و آلودگی منطقه ای خارج استانی به ویژه شرایط وارونگی هوا است.
موسوی در پاسخ به سوالی مبنی بر علت مهم آلودگی شهرآبیک میگوید: برای تعیین مهمترین عوامل آلایندگی در شهرآبیک و نقش و میزان تاثیر هرکدام از عوامل مقررشده تا در پژوهشی این موارد به طور دقیق بررسی شود.
وی درخصوص تعداد روزهای ناسالم در شهرهای قزوین و آبیک طی سال جاری می گوید: از ابتدای امسال تا تاریخ19دی ماه سه روزناسالم برای گروههای حساس درشهر آبیک و سه روز ناسالم هم در شهر قزوین گزارش شده است و در بقیه روزها وضعیت کیفیت هوا درشرایط پاک و قابل قبول بوده است.
وی درادامه با تاکید براینکه بیش از 30دستگاه در حوزه جلوگیری از آلودگی هوا نقش دارند می افزاید: باتوجه به شرح وظایفی که برای دستگاههای اجرایی تعریف وتدوین شده است، انتظارمی رود همکاری بیشتری درخصوص جلوگیری از آلودگی هوا و اجرای قانون هوای پاک توسط دستگاهها صورت گیرد.
پایش سالانه بیش از 1500 واحد
وی درپاسخ به سوالی پیرامون پایش صنایع آلا ینده و اقدامات نظارتی محیط زیست دراین خصوص تصریح می کند: سالانه بیش از 1500مورد پایش واحدهای تولیدی و خدماتی انجام می شود که بخشی از پایش ها مربوط به آلاینده های هوا است.
این مسئول تاکید می کند: اقدامات پایش، نظارت، صدوراخطاریه و معرفی به دادگاه به طورکلی در دستور کار این اداره کل قراردارد که در زمان بروز شرایط وارونگی هوا تشدید می شود.
وی درخصوص تعداد دستگاههای سنجش آلودگی هوا دراستان میگوید: درحال حاضر دو ایستگاه فعال در شهرهای قزوین و آبیک و یک ایستگاه نیز در شهر الوند وجود دارد.
به گفته موسوی، برای تکمیل پارامترهای مورد سنجش وهمچنین ایستگاههای دیگر در شهرهای قزوین، تاکستان و بویین زهرا به همکاری و تامین اعتبار نیاز داریم.
معاون اداره کل محیط زیست استان به راهکارهای کاهش آلودگی هوای استان اشاره می کند و می افزاید: در حوزه کاهش کانون گرد و غبار استان: موضوع انتقال پسابهای تصفیه شده به دشت قزوین در دست پیگیری قراردارد که با محوریت شرکت آب منطقه ای استان در حال مطالعه است.
وی تاکید می کند: سایر اقدامات برای آلاینده های مصنوعی بسته به نوع میزان آلودگی هوا و وضعیت جوی شامل آموزش اطلاع رسانی، تشدید پایش واحدهای تولیدی و پیگیری کاهش فعالیت آنها، استفاده از حمایت قضایی برای کاهش میزان آلودگی، انجام مستمر معاینه فنی خودرو، رعایت اقدامات پیشگیرانه فردی مانند کاهش تردد درفضای باز استفاده از ماسک و... می تواند مدنظر باشد.
دشت اله آباد مدیریت شود
قدرت اله مهدیخانی مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین هم درگفتوگو با «پیام شهر» با بیان این مطلب که وضعیت استان قزوین به لحاظ آلودگی هوا نسبت به سایر کلان شهرها مناسب است.می گوید: وضعیت هوای قزوین بحرانی وحاد نیست؛ اما شهر آبیک در مثلث سه ضلعی نیروگاه، کارخانه سیمان و دشت اله آباد که منشا آلودگی هستند محصور شده و این موضوع باعث می شود تا در برخی روزها شاهد کیفیت ناسالم برای گروههای حساس باشیم.
مهدیخانی به دشت اله آباد و تاثیر آن درآلودگی هوا اشاره و بیان میکند: اگر این دشت که منشا ریزگرد وگرد و غبارهای محلی است به خوبی مدیریت نشود، تهدیدی برای کل منطقه و استانهای همجوار قزوین خواهد بود.
مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین درادامه، درخصوص وضعیت آلایندگی نیروگاه شهید رجایی قزوین نیز می گوید: سوخت نیروگاه تابع دستورات و سیاستهای کشوری است و استان در آن نقشی ندارد.
وجود صنایع آلاینده مهم ترین دلیل آلودگی هوا
سیده منیره قوامی رییس کمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای اسلامی شهرقزوین هم در گفتوگو با «پیام شهر» با اشاره به تعامل دستگاه ها در اجرای قانون هوای پاک می گوید: 16 دستگاه در اجرای قانون هوای پاک دخیل هستند و طبق قانون باید برای کاهش آلودگی هوا اقداماتی داشته باشند.
وی می افزاید: شهرداری نیز وظایفی دراجرای این قانون دارد که یکی از آنها ارتقای حمل و نقل عمومی و استفاده ازدوچرخه است که وضعیت قزوین خوشبختانه دراین حوزه خوب ومناسب است.
به گفته وی، درحال حاضر ناوگان اتوبوسرانی خوب ومناسبی داریم ودر بحث دوچرخه نیز حدود 48 کیلومترمسیر دوچرخه سواری در شهر وجود دارد.
اما قوامی معتقداست؛ مسیرهای دوچرخه درشهر قزوین پیوسته نیست و این باعث عدم امنیت فکری دوچرخه سوار خواهد شد.
وی برضرورت ورود جدی وهوشمند دوچرخه های اشتراکی توسط شهرداری قزوین تاکید می کند ومی گوید: شهرداری قزوین هنوز در بحث دوچرخه های اشتراکی قوی عمل نکرده است.
به گفته قوامی، باید شهروندی که از دوچرخه استفاده میکند، بتواند درهرنقطه شهر که خواست دوچرخه را رها کند و برود تا رغبت برای استفاده شهروندان از دوچرخه ایجاد شود.
وی درادامه مهم ترین دلیل آلودگی در استان را وجود صنایع آلاینده ذکر می کند و می گوید: وجود صنایع آلاینده واستفاده از سوختهای غیراستاندارد چندین برابرخودروها آلایندگی تولید می کنند.
سخنگوی پارلمان محلی قزوین، همچنین استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه ها را دلیل دیگر آلودگی هوا عنوان میکند و می گوید: ایران تولیدات خوبی در زمینه گاز طبیعی دارد؛ اما متاسفانه در فصول سرد سال که مصرف خانگی گاز طبیعی افزایش می یابد، سوخت نیروگاه ها تبدیل به مازوت می شود که همین به آلودگی هوا میانجامد.
وی درخصوص خرید دستگاه سنجش کیفیت هوا توسط شهرداری قزوین تاکید می کند: خرید دو دستگاه سنجش کیفیت هوا توسط شهرداری قزوین مصوبه کارگروه استان را دارد؛ زیرا تمام شهرداریها کشور دستگاههای پایش و سنجش آلودگی هوا را تهیه می کنند.
قوامی تصریح میکند: با اینکه این موضوع در کمیسیون بهداشت و محیط زیست مصوب شد؛اما تاکنون این موضوع محقق نشده است.
به هرحال آلودگی هوا سالانه جان بسیاری از افراد را میگیرد و تلفات آن کمتر از حوادث دیگری همچون سیل و زلزله نیست، اما به دلیل اینکه این مسئله آرام، خاموش و خزنده اتفاق میافتد، شاید بسیاری از جمله تصمیمگیران این حوزه به صورت واقعی متوجه خسارات جانی آن نشوند. ضمن اینکه با وجود تلاش چندین ساله مسئولان و تشکیل انواع کمیتهها و کارگروهها برای رفع آلودگی هوا، اقدامات آنان تنها به برخی اقدامات اقتضایی و کوتاهمدت از جمله ایجاد محدودیتهای ترافیکی و در زمانی که کرونا نبود تعطیلی مدارس، دانشگاهها و ادارات خلاصه میشود و در نهایت سر بزنگاه، این باد و باران است که سوء مدیریتها را جبران میکند.
تصاویر مرتبط
- با شهر فروشی مخالف هستیم
- من با روحیه تعامل به شهرداری قزوین آمده ام
- پیام شهر تریبون مستند عملکرد شهرداری قزوین است
- ادامه عملیات خشکه گیری و هرس درختان در قزوین
- طراحی مسیر جدید دوچرخه در انتهای بلوار آزادگان
- آغاز عملیات رویه سازی بتنی فاز دوم کمربندی نسیم شمال
- رفع خطر از نقاط پرخطر شهری از اولویتهای حوزه خدمات شهری است
- پروژه مجموعه ورزشی شقایق دو 20 درصد رشد فیزیکی دارد
- دوره آموزشی سیستم اطلاعات جغرافیایی پیشرفته در شهرداری قزوین برگزار شد
- اصحاب رسانه امروز رزمندگان خط مقدم جنگ نرم و آگاهیبخشی هستند
- افتتاح ۱۲ پروژه با اعتبار بالغ بر ۳۹ میلیارد ریال به مناسبت هفته گرامیداشت شوراهای شهر و روستا
- اعتبارات بازآفرینی شهری قزوین در سال 1400 جذب میشود
- تکریم نویسندگان موجب تشویق جامعه به کتابخوانی می شود
- رنگ آمیزی سرعتکاه ها و گذرگاه های عرضی عابرپیاده معابر
- آییننامه جدید طراحی معابر شهری ابلاغ شد
- پروژه تقاطع غیرهمسطح یادگار امام(ره) نیمه نخست سال آینده به بهره برداری می رسد
- بهره برداری و کلنگ زنی چند طرح عمرانی شهرداری قزوین
- بودجه یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی شهرداری قزوین تقدیم شورای اسلامی شهر شد
- بازار بزرگ قزوین سنگفرش می شود
- خط کشی پارکینگ ویژه معلولان در محور شهیدمدنی تا بلوار معلم
- من با روحیه تعامل به شهرداری قزوین آمده ام
- با شهر فروشی مخالف هستیم
- پروژه تقاطع غیرهمسطح یادگار امام(ره) نیمه نخست سال آینده به بهره برداری می رسد
- رنگ آمیزی سرعتکاه ها و گذرگاه های عرضی عابرپیاده معابر
- رفع خطر از نقاط پرخطر شهری از اولویتهای حوزه خدمات شهری است
- ادامه عملیات خشکه گیری و هرس درختان در قزوین
- بهره برداری و کلنگ زنی چند طرح عمرانی شهرداری قزوین
- آییننامه جدید طراحی معابر شهری ابلاغ شد
- آغاز عملیات رویه سازی بتنی فاز دوم کمربندی نسیم شمال
- طراحی مسیر جدید دوچرخه در انتهای بلوار آزادگان
- اعتبارات بازآفرینی شهری قزوین در سال 1400 جذب میشود
- پروژه مجموعه ورزشی شقایق دو 20 درصد رشد فیزیکی دارد
- پیام شهر تریبون مستند عملکرد شهرداری قزوین است
- تکریم نویسندگان موجب تشویق جامعه به کتابخوانی می شود
- افتتاح ۱۲ پروژه با اعتبار بالغ بر ۳۹ میلیارد ریال به مناسبت هفته گرامیداشت شوراهای شهر و روستا
- دوره آموزشی سیستم اطلاعات جغرافیایی پیشرفته در شهرداری قزوین برگزار شد
- اصحاب رسانه امروز رزمندگان خط مقدم جنگ نرم و آگاهیبخشی هستند
- بازار بزرگ قزوین سنگفرش می شود
- بودجه یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی شهرداری قزوین تقدیم شورای اسلامی شهر شد
- خط کشی پارکینگ ویژه معلولان در محور شهیدمدنی تا بلوار معلم