سه‌شنبه ۱۳۹۹/۱۲/۱۲

نگاهی به رویکر هنری مجموعه مدیریت شهری قزوین و ضرورت احداث خانه تئاتر در قزوین؛

خانه ای باید ساخت..

تئاترمقدمه ورود به دروازه هنر نمایش است. وقتی روبه‌روی پرده بی جان نمایش می نشینی و فیلمی زنده وپرهیجان را تماشا می کنی، هیچگاه به کات وشات های مراحل تهیه فکر نمی کنی اگر بدانیم که هر پلان آن چه مشکلاتی برای بازیگر دارد، از کنارش به آسانی نخواهیم گذشت. نامداران عرصه هنر و نمایش در همه مراحل تولید فقط به یک چیز فکر می کنند، آن هم نشاندن خنده بر لبان تماشاچی و زدودن زنگار ناراحتی از چهره آنان. بازیگری و تئاتر فقط عشق و همت می‌خواهد وگرنه کسی برای رونق آن دل نمی سوزاند. شهر قزوین دارای هنرمندان زیادی است که خاک صحنه نمایش را در" سن" های غیر استاندارد زیاد خورده اند و در گمنامی و کم محبتی رحل سفر برکول افکنده و مهاجر شده اند؛ اما با همه مشکلات صحنه هنر را ترک نکرده اند .کهن شهر قزوین قبل از شورای پنجم در زمینه سالن نمایش با مشکلات زیادی روب‌هرو بود؛ اما با همت شورای پنجم و شهرداری قزوین سالن نمایش علامه رفیعی قزوینی تعمیر و بازسازی شد. همچنین شهرداری قزوین با طراحی و ساخت مکانی مناسب برای هنرمندان به ویژه عالان حوزه نمایش، در ضلع شمالی پارک ملت با هدف ارتقای تعاملات اجتماعی و فرهنگی زنده نگه داشتن این هنر اصیل و بالا بردن سطح کیفیت زندگی مردم و جامعه هنرمندان درصدد ارتقای هنر و حمایت از هنرمندان قزوینی است.

بافت فرسوده پارک ملت  با خانه تئاتراحیا شد

 سلیمان بهرامی سرپرست منطقه دو شهرداری قزوین در گفت‌وگو با «پیام شهر» می‌گوید:  مکانی که پروژه خانه تئاتر در آن واقع شده است، بخشی از بوستان ملت شهر قزوین است که به لحاظ شهری دارای پیشینه‌ای قابل توجه است و مقبولیت ویژه ای نزد شهروندان قزوینی دارد.

 وی اضافه می‌کند: این بخش از پارک قبل از آنکه ساختمان تئاتر در آن احداث شود، شامل تعدادی غرفه بود که درون غرفه ها  تعدادی بازی های کامپیوتری، صبحانه سرا و اغذیه فروشی قرار داشت و از آنجائیکه این غرفه ها به لحاظ منظر شهری دچار فرسودگی شده بود، همچنین فقدان نظارت اجتماعی کافی به پشت این غرفه ها؛ بنابراین مکان نامنی برای شهروندان ایجاد شده بود. شهرداری قزوین با جایگزینی پروژه خانه تئاتر به جای ساختمان های فرسوده و غرفه ها، این قسمت از پارک را به لحاظ اجتماعی و فرهنگی احیا کرد و با برنامه ریزی مدون بسیاری از معضلات اجتماعی آن محدوده برطرف شد.

سلیمان بهرامی با بیان اینکه مساحت خانه تئاتر شهر قزوین سه هزار متر مربع است، اظهار می دارد: طبقه همکف این ساختمان با ۵۰۰ متر مربع دارای آرشیو سمعی بصری، جلسات داوری و نقد نمایش، پلاتو عروسکی برای کودکان و کافه کتاب است.  همچنین.طبقه اول خانه تئاتر نیز با ۹۰۰ متر مربع شامل سالن انتظار و گالری، بلک باکس(محل اصلی اجرای نمایش)، اتاق گریم و رختکن، اتاق کارگردان و پشت صحنه خواهد بود.
در طراحی این بنا ۲ سن روباز در پشت و روبه روی ساختمان برای برپایی تئاترهای خیابانی پیش بینی شده است.
اعتبار این پروژه ۱۵ میلیارد و۷۰۰ میلیون تومان است و در حال حاضر بیش از70 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

وی مشکل اصلی در اجرای پروژه حانه تئاتر شهر قزوین را نداشتن بودجه و تزریق پول طی یک و نیم‌سال اخیر، عدم تملک غرفه‌های داخل سایت عنوان کردو می افزاید:یکی دیگر از مشکلات اصلی در این پروژه تجهیز سالن نمایش یا همان بلک باکس است این سالن  به جهت  ویژگی های خاصی که دارد  کارگردان می تواند با توجه به سلیقه خود آن را چیدمان و طراحی کند بنابراین اقلام الکتریکال قیمت تمام شده بالایی دارد ضمن اینکه در ایران سالن بلک باکس زیادی موجود نیست  همچنین پیمانکاران و طراحان سالن نمایش بسیار محدود هستند شهرداری قزوین در تلاش است با انعقاد قرارداد با یکی از طراحان این مشکل را نیز مرتفع سازد.

استفاده از ظرفیت هنر ظرفیت ماندگاری است

 

اما مهدیه السادات قافله باشی رییس کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی شهر قزوین نیز با بیان اینکه شورای پنجم نگاه ویژه ای به بخش فرهنگ و هنر داشته است، به «پیام شهر» می گوید: درآغاز کار شورای پنجم،کمبود سرفصل هنر در استفاده از ابزار هنر در  مدیریت شهری بسیار مغفول مانده بود و با توجه به تاریخی بودن و نقش اساسی هنر تئاتر در انتقال فرهنگ از نسلی به نسل دیگر شورای پنجم رویکرد شهرداری قزوین را به برنامه هایی در حوزه فرهنگ، هنر و ورزش، جشن های خیابانی و مناسبت های ملی و آئینی معطوف کرد و فصل جدیدی برای مجموعه مدیریت شهری ایجاد شد،  فصلی که در آن اتفاقات خوبی در زمینه های مختلف فرهنگی و هنری رقم خورد از جمله  نقاشی دیواری، فضاسازی های شهری، استفاده از ظرفیت هنرمندان،  جشنواره ها و هنرهای مختلف به واسطه حمایت های همه جانبه شهرداری و شورای شهر اتفاق افتاد و خوشبختانه مورد رضایت نسبی در سطح شهر قزوین شد.

وی با اشاره  به موضوع اقتصاد که از مباحث مغفول مانده و مورد تاکید مقام معظم رهبری دامه برکاته است، میافزاید: برگزاری جشنواره ها با موضوعات متعدد می تواند به رونق اقتصاد هنر در شهر قزوین و توانندسازی نسل جدید کمک شایانی کند.

این عضو شورای اسلامی شهر قزوین در پایان با اشاره به وضعیت نابسامان اقتصادی کشور در سطح کلان و خرد، شهرداری قزوین را نیز از این قاعده مستثنی ندانسته و عنوان می کند: شهرداری قزوین تمام تلاش و همت خود را به کار بسته تا پروژه های نیمه تمام را  مانند  فرهنگسراها و  فضاهای ورزشی که در دست اقدام دارد و در راس آنها پروژه خانه تئاتر که در ضلع شمالی پارک ملت واقع شده، در اسرع وقت به اتمام برساند.

خانه تئاتر در حافظه تاریخی مردم شهر قزوین  ثبت می‌شود

کیوان حبیبی رئیس انجمن هنرهای نمایشی استان قزوین که حدود سی سال از عمر خود را در فضای تئاتر شهر پیموده و بیش از صد اثر نمایشی را بازی و کارگردانی کرده ،همیشه آرزوی یک سالن اختصاصی برای اجرای تئاتر در شهر قزوین را در سر داشته است. به گفته وی، احداث و ایجاد خانه تئاتر در شهر قزوین امید بسیار بزرگی را در دل هنرمندان قزوینی  زنده کرد و خون تازه ای به جریان رخوت زده و کم رونق تئاتر این کهن شهر جاری کرده است.

حبیبی درگفت‌وگو با «پیام شهر»  با بیان اینکه اگر تئاتر خانه مناسب و مکانی در شأن مردم نجیب شهر قزوین نداشته باشد، مثلثی که بین هنرمند، اثری هنری، و مخاطب باید شکل بگیرد با کمبود امکانات زنجیره آن گسسته می شود ، عنوان می کند: شهرداری قزوین با اهمیت قائل شدن به این قشر از هنرمندان، اقدام به احداث مکانی مناسب و امن برای هنرمندان تئاتر  و همچنین قابل دسترس برای عموم شهروندان قزوینی کرده است. خانه ای با این ویژگی های منحصر به فرد نه تنها یرای  هنرمندانی که سودای کارهای بزرگتر را در ذهن خود پرورش می دهند باعث رشد و تعالی خواهد شد؛ بلکه  مخاطبان که این اتفاق را به نظاره  می نشینند نیز ازآن بهره مند می شوند.

حبیبی  با بیان اینکه تئاتر یکی از عناصر مناسب برای عرصه فرهنگ و عاملی بسیار مهمی در دگرگونی فرهنگ یک کشور است، می افزاید: هنرمندان قزوینی بی صبرانه منتظرند مشکلات اقتصادی و موانع پیش روی احداث خانه تئاتر برطرف شود و این خانه افتتاح  و به بهره برداری برسد تا با  ایجاد فضای جدید برای اجرای تئاتر، کنسرت های موسیقی، پخش فیلم و سایر برنامه های هنری، نقد های تخصصی درباره تحلیل و دیدن فیلم، کلاس ها و کارگاه‌های آموزشی با حضور اساتید برتر کشور، مسیر پیشرفت و توسعه شهر هموارتر و ارتقای سطح کیفیت زندگی مردم محقق شود.

وی با اشاره به اینکه  شورای پنجم اقدامات مهمی در جهت رفع مشکلات هنرمندان به خصوص در حوزه تئاتر داشته است، بیان می کند: سالن علامه رفیعی در شورای پنجم به درخواست هنرمندان و به همت شهرداری و شورای پنجم تعمیر و بازسازی شد. همچنین با ساخت خانه تئاتر شهر قزوین در ضلع شمالی پارک ملت برای هنرمندانی که با مشکلات مالی و عدم امنیت شغلی دست و پنجه نرم می کنند،  عاملی برای امنیت شغلی و توجه به هنرمندان این حوزه شد؛ چرا که  نمایش به امنیت نیاز دارد و برای حیات تئاتر این امنیت شغلی ضروری است..

 

 

تصاویر مرتبط